Over het project Ferhalefjoer

Het culturele hoofdstadjaar staat bol van de verhalen: over aardappels, circusartiesten, grutto’s en reuzen.... Als je al die verhalen bij elkaar op zou tellen krijg je een mooi beeld van ons bij elkaar anno 2018. Maar welke verhalen gaan we volgend jaar horen? En in 2020? En daarna? Tijdens het Ferhalefjoer gaan we met kinderen op zoek naar die verhalen.

In de week van 19 tot 23 november krijg je de kans om op school een eigen verhalenmiddag of vertelavond te organiseren. Dat kan met één klas, of de hele school, met ouders er bij of met het bejaardenhuis om de hoek… Wat jullie zelf leuk vinden. Wij helpen je op weg met materiaal en, naar wens, een verhalenkunstenaar.

Waarom verhalen?

Een verhaal is voor ons brein de meest interessante en logische manier om kennis te verwerken. Door naar verhalen te luisteren en ze te vertellen, leg je verbindingen en leer je hoe het leven werkt. Bij kinderen is dit niet anders; de verbindingen die je legt in je jeugd bepalen de wording van je brein. Daarom is het belangrijk om kinderen over zichzelf en over de wereld te vertellen.

Hoe werkt dit?

Stap 1: Op zoek naar je verhaal!

In het voortraject gaat een school onder begeleiding van een vertelcoach op zoek naar hun focus: wat willen jullie organiseren? Voor wie en met wie? En meer inhoudelijk: hoe kan je verhalen vertellen inzetten in de les? Het voortraject wordt samengesteld door de school en de vertelcoach maar de uitvoering kan liggen bij een specialist: een kunstenaar, inspirator, leesconsulent, taalspecialist etc.

Stap 2: het Ferhalefjoer!

De vertelmiddag/-avond zelf word georganiseerd door de deelnemende school, maar krijgt daarin wel ondersteuning van de vertelcoach. Een school organiseert 1 middag of avond. Hoeveel leerlingen of leerkrachten er meedoen en hoeveel mensen er komen kijken (andere klassen, leerkrachten, ouders) verschilt per school. Een koppeling met een projectweek, ouderavond, festival of iets dat in de omgeving wordt georganiseerd is goed mogelijk.

Geef het vonkje door!

Doe jij ook mee? Meld jouw school dan nu aan!

FAQ

Wij vinden verhalen vertellen nog wel een beetje lastig, wat nu?

Verhalen vertellen kan iedereen. Gebruik bijvoorbeeld een werkvorm uit het boek ‘verdwalen in verhalen’ als uitgangspunt. We kunnen jullie ook koppelen aan een vertelcoach, die meedenkt en samen de mogelijkheden ontdekt.

Moet de hele school meedoen?

Dit is geheel aan jullie. Maak het vertelmoment zo groots als jullie passend vinden. De hele school mag meedoen, maar ook met 1 of meerdere klassen.

Kunnen we ons verhaal ook op een andere locatie vertellen? (dorpshuis/kerk/bejaardentehuis)

Ja dit mag!

Waar moet het verhaal over gaan?

Kies zelf een thema! Zoek een onderwerp wat op school speelt, wat fascineert jullie? De aanleiding kan klein of groot zijn.

Krijgen we ook materiaal om mee te werken?

Alle basisscholen in Friesland hebben begin september het boek ‘Verdwalen in Verhalen’ ontvangen. Dit werkboek kan een start zijn om met het verhaal aan de slag te gaan. Ook ontvangt elke deelnemende school een Ferhalefjoer-actiebox met gadgets om de avond of middag te versieren.

‘Verdwalen in Verhalen’, wat is dat?

‘Verdwalen in Verhalen’ is een boek geschreven door Anne Graswinckel met daarin volop tips en lijn om verhalen te vertellen. Alle basisscholen in Friesland hebben dit boek begin september ontvangen. Niet gekregen? Stuur dan een mailtje naar kek2@keunstwurk.nl

Wie komen er naar ons verhaal luisteren?

Je kunt er voor kiezen om de vertelmiddag/ –avond besloten te houden of open te stellen voor publiek. In dat laatste geval kunnen er ook vreemden komen die via de website geïnteresseerd zijn in jullie verhaal.

Met wie kan ik contact opnemen voor vragen?

Via kek2@keunstwurk.nl kun je alle vragen stellen. Ook vanzelfsprekende. En ook vragen om ondersteuning of inspiratie.

Kost het geld om mee te doen?

Nee, meedoen is gratis.

Hoe kan ik ons verhaal aanpassen/afmelden?

Door te mailen naar kek2@keunstwurk.nl kun je jullie aanpassingen doorgeven.

Moet ik de bezoekers ook een drankje aanbieden?

Dit mag, maar het moet niet.

Re-opening, wat is dat?

De Re-opening is een feestelijke terugblik naar al het moois dat het Culturele Hoofdstadjaar Leeuwarden en Friesland gebracht heeft. En met alles wat we geleerd hebben in dit jaar naar de toekomst kijken hoe we cultuur een duurzame plek kunnen geven in de provincie en in het onderwijs.

Hoe kan ik als kunstenaar/museumeducator/schrijver meedoen?

We koppelen graag een kunstenaar, theaterdocent, museumeducator, schrijver, dichter, tekenaar, dansdocent, muzikant, media-artiest, verteller aan een school om samen dit vertelproject te doen. Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Wie organiseert dit?

Powered bij KEK2 en Lân fan taal. KEK2 is een samenwerking tussen culturele partners in Friesland en is een programma dat gaat over cultuuronderwijs met kwaliteit.
Lân fan taal is een project van LF2018.