Over het project Ferhalefjoer
Een verhaal is voor ons brein de meest interessante en logische manier om kennis te verwerken. Door naar verhalen te luisteren en ze te vertellen, leg je verbindingen en leer je hoe het leven werkt. Bij kinderen is dit niet anders; de verbindingen die je legt in je jeugd bepalen de wording van je brein. Daarom is het belangrijk om kinderen over zichzelf en over de wereld te vertellen.
Wat is Ferhalefjoer?
Het Ferhalefjoer is een uitnodiging om samen verhalen te vertellen. En deze te delen; op school, in de klas, met de ouders, met de omgeving. In de wereld.
Dit is natuurlijk iets wat je het hele jaar door kunt doen, maar we hebben nu ook een datum geprikt: Vrijdag 15 nov 2019
15 november is het Verhalenavond en Ferhalefjoer. Hét vervolg op 2018Verhalen én het Ferhalefjoer tijdens de opening van LF2018. Het thema is dit jaar: “Als stenen konden spreken”. Meedoen kan dit jaar op twee manieren:
Besloten:
Wil je als school vertellen, zonder onbekend publiek, meld je dan hier aan.
Openbaar:
Wil je als school openbaar meedoen? Mag er ook ander publiek komen? Meld je dan ook aan op verhalenavond.nl
Kijk ook onderaan de pagina voor de F.A.Q.
Waarom belangrijk?
Verhalen vertellen is hoe wij leven en leren. Ons menselijk verhalenbrein ziet ons eigen leven als een verhaal. Vertellen met en aan kinderen is daarom een onmisbare activiteit.
* Het verhaal geeft betekenis aan wie je bent.
* Het verbindt kennis aan ervaring.
* Het vertelt over vroeger of droomt over te toekomst.
* Een verhaal kan aanzetten tot verbeelding en geeft ruimte aan je eigenheid.
Het Ferhalefjoer
* Nodigt je uit om het vertellen te gebruiken als handvat om het vertellen meer lagen te geven.
* Het brengt mensen bij elkaar om samen (rond het vuur) te luisteren of te kijken. In alle talen van de wereld. In allerlei andere vertelvormen.
* Op deze website van Ferhalefjoer geven we inzicht in andere kampvuurtjes zodat je van collega’s ook tips krijgt om samen te vertellen.
Een Ferhalefjoer starten is echt niet zo ingewikkeld
Jullie hoeven hoeft geen literaire vertelling te houden, maar gewoon een verhaal te vertellen zoals je dat aan een ander vertelt. Over dingen die gebeurd zijn bijvoorbeeld, of die jullie hebben meegemaakt. Over de omgeving of een gebouw, of iets wat niet iedereen weet. Trouwens, wist je dat Verhalenavond eigenlijk een oude Friese traditie is? Zo’n anderhalve eeuw geleden kwamen we in Friesland ook jaarlijks samen om elkaar verhalen te vertellen. Die traditie zetten we nu voort.
Meedoen met het Ferhalefjoer, maar even moeite met beginnen? Of heb je twijfel, denk je dat het heel veel extra werk is? In dit filmpje vertelt onze Anne Graswinckel hoe je heel simpel, in een half uur, een fantastisch Ferhalefjoer met jou en je klas kan vormgeven.
Wil je meer tools gebruiken?
Boek Verdwalen in Verhalen
Met dit boek kom je alleen of met elkaar tot vertellingen. Dit kan de basis zijn voor meer ruimte in de klas om, van het gebaande pad af, op een meer verbeeldende manier met taal bezig te zijn. Taal als expressiemiddel om je eigen verhaal te vertellen. In je eigen taal. Je eigen moedertaal. Meertalig.
Anne Graswinckel heeft verhalenvertellers Frank Belt en Erik van Dort het hemd van het lijf gevraagd over hoe zij vertellen en ze stiekem ook hun favoriete werkvormen ontfutseld. Naast deze concrete werkvormen bevat dit boek ook een stuk over de kracht van verhalen vertellen.
Alle Friese basisscholen hebben dit boek in september 2018 gekregen.