Een verhaal is voor ons brein de meest interessante en logische manier om kennis te verwerken. Door naar verhalen te luisteren en ze te vertellen, leg je verbindingen en leer je hoe het leven werkt. Bij kinderen is dit niet anders; de verbindingen die je legt in je jeugd bepalen de wording van je brein. […]

Over het project Ferhalefjoer

Een verhaal is voor ons brein de meest interessante en logische manier om kennis te verwerken. Door naar verhalen te luisteren en ze te vertellen, leg je verbindingen en leer je hoe het leven werkt. Bij kinderen is dit niet anders; de verbindingen die je legt in je jeugd bepalen de wording van je brein. Daarom is het belangrijk om kinderen over zichzelf en over de wereld te vertellen.

Wat is Ferhalefjoer?

Het Ferhalefjoer is een uitnodiging om samen verhalen te vertellen. En deze te delen; op school, in de klas, met de ouders, met de omgeving. In de wereld.

Dit is natuurlijk iets wat je het hele jaar door kunt doen, maar we hebben nu ook een datum geprikt: Vrijdag 15 nov 2019

15 november is het Verhalenavond en Ferhalefjoer. Hét vervolg op 2018Verhalen én het Ferhalefjoer tijdens de opening van LF2018. Het thema is dit jaar: “Als stenen konden spreken”. Meedoen kan dit jaar op twee manieren:

Besloten:
Wil je als school vertellen, zonder onbekend publiek, meld je dan hier aan.

Openbaar:
Wil je als school openbaar meedoen? Mag er ook ander publiek komen? Meld je dan ook aan op verhalenavond.nl

Kijk ook onderaan de pagina voor de F.A.Q.

Waarom belangrijk?

Verhalen vertellen is hoe wij leven en leren. Ons menselijk verhalenbrein ziet ons eigen leven als een verhaal. Vertellen met en aan kinderen is daarom een onmisbare activiteit.

* Het verhaal geeft betekenis aan wie je bent.

* Het verbindt kennis aan ervaring.

* Het vertelt over vroeger of droomt over te toekomst.

* Een verhaal kan aanzetten tot verbeelding en geeft ruimte aan je eigenheid.

Het Ferhalefjoer

* Nodigt je uit om het vertellen te gebruiken als handvat om het vertellen meer lagen te geven.

* Het brengt mensen bij elkaar om samen (rond het vuur) te luisteren of te kijken. In alle talen van de wereld. In allerlei andere vertelvormen.

* Op deze website van Ferhalefjoer geven we inzicht in andere kampvuurtjes zodat je van collega’s ook tips krijgt om samen te vertellen.

Een Ferhalefjoer starten is echt niet zo ingewikkeld

Jullie hoeven hoeft geen literaire vertelling te houden, maar gewoon een verhaal te vertellen zoals je dat aan een ander vertelt. Over dingen die gebeurd zijn bijvoorbeeld, of die jullie hebben meegemaakt. Over de omgeving of een gebouw, of iets wat niet iedereen weet. Trouwens, wist je dat Verhalenavond eigenlijk een oude Friese traditie is? Zo’n anderhalve eeuw geleden kwamen we in Friesland ook jaarlijks samen om elkaar verhalen te vertellen. Die traditie zetten we nu voort.

Meedoen met het Ferhalefjoer, maar even moeite met beginnen? Of heb je twijfel, denk je dat het heel veel extra werk is? In dit filmpje vertelt onze Anne Graswinckel hoe je heel simpel, in een half uur, een fantastisch Ferhalefjoer met jou en je klas kan vormgeven.

Wil je meer tools gebruiken?

Boek Verdwalen in Verhalen

Met dit boek kom je alleen of met elkaar tot vertellingen. Dit kan de basis zijn voor meer ruimte in de klas om, van het gebaande pad af, op een meer verbeeldende manier met taal bezig te zijn. Taal als expressiemiddel om je eigen verhaal te vertellen. In je eigen taal. Je eigen moedertaal. Meertalig.

Anne Graswinckel heeft verhalenvertellers Frank Belt en Erik van Dort het hemd van het lijf gevraagd over hoe zij vertellen en ze stiekem ook hun favoriete werkvormen ontfutseld. Naast deze concrete werkvormen bevat dit boek ook een stuk over de kracht van verhalen vertellen.

Alle Friese basisscholen hebben dit boek in september 2018 gekregen.

 

FAQ

Wij vinden verhalen vertellen nog wel een beetje lastig, wat nu?

Verhalen vertellen kan iedereen. Gebruik bijvoorbeeld een werkvorm uit het boek ‘Verdwalen in verhalen’ als uitgangspunt. We kunnen jullie ook koppelen aan een vertelcoach, die meedenkt en samen de mogelijkheden ontdekt.

Moet de hele school meedoen?

Dit is geheel aan jullie. Maak het vertelmoment zo groots als jullie passend vinden. De hele school mag meedoen, maar ook met 1 of meerdere klassen.

Kunnen we ons verhaal ook op een andere locatie vertellen? (dorpshuis/kerk/bejaardentehuis)

Ja dit mag!

Waar moet het verhaal over gaan?

Het thema is dit jaar ‘Als stenen konden spreken’. Je kunt dit als uitgangspunt nemen. Of zoek een onderwerp wat op school speelt, wat fascineert jullie? De aanleiding kan klein of groot zijn.

Krijgen we ook materiaal om mee te werken?

Alle basisscholen in Friesland hebben  september 2018 het boek ‘Verdwalen in Verhalen’ ontvangen. Dit werkboek kan een start zijn om met het verhaal aan de slag te gaan.

‘Verdwalen in Verhalen’, wat is dat?

‘Verdwalen in Verhalen’ is een boek geschreven door Anne Graswinckel met daarin volop tips en lijn om verhalen te vertellen. Alle basisscholen in Friesland hebben dit boek september 2018 ontvangen. Niet gekregen? Stuur dan een mailtje naar kek2@keunstwurk.nl

Wie komen er naar ons verhaal luisteren?

Je kunt er voor kiezen om de vertelmiddag/ –avond besloten te houden of open te stellen voor publiek. Doe je het besloten kun je natuurlijk wel ouders uitnodigen. Doe je het ’s avonds en dus openbaar, meld je dan aan via verhalenavond.nl.  In dit geval kun je ook andere geïnteresseerde bezoekers verwachten.

Met wie kan ik contact opnemen voor vragen?

Via kek2@keunstwurk.nl kun je alle vragen stellen. Ook vanzelfsprekende. En ook vragen om ondersteuning of inspiratie.

Kost het geld om mee te doen?

Nee, meedoen is gratis.

Hoe kan ik ons verhaal aanpassen/afmelden?

Door te mailen naar kek2@keunstwurk.nl kun je jullie aanpassingen doorgeven.

Moet ik de bezoekers ook een drankje aanbieden?

Dit mag, maar het moet niet.

Hoe kan ik als kunstenaar/museumeducator/schrijver meedoen?

We koppelen graag een kunstenaar, theaterdocent, museumeducator, schrijver, dichter, tekenaar, dansdocent, muzikant, media-artiest, verteller aan een school om samen dit vertelproject te doen. Mail naar Johan voor meer informatie en meld je aan!

Wie organiseert dit?

Powered bij KEK2 en Verhalenavond. KEK2 is een samenwerking tussen culturele partners in Friesland en is een programma dat gaat over cultuuronderwijs met kwaliteit.
Verhalenavond is het vervolg op 2018verhalen en wordt georganiseerd door Stichting Pier21 en Museumfederatie Fryslân. Het evenement is onderdeel van het LF2028-programma.

Ontvang ik als kunstenaar/museumeducator/schrijver ook een vergoeding?

Als kunstprofessional ontvang je per school een vergoeding. Je kunt op maximaal drie scholen meedoen aan Ferhalefjoer.

Ik wil op meer dan één school als kunstprofessional aan de slag, kan dat?

Jazeker, kan dat. Echter, je krijgt voor maximaal drie scholen een vergoeding.